Dr. Ing. Daniel Petcu: “Motorul promovării profesiei de podiatru este dna. Norina Gâvan.”

David Armstrong, Norina Gavan, Daniel Petcu

În poză (de la stânga la dreapta): Prof. Dr. David Armstrong, Dr. Norina Gâvan, Dr. Ing. Daniel Petcu

 

"În iunie 2005, în timp ce căutam pe internet informații despre proiectarea încălțămintei ortopedice, am fost foarte probabil primul român care s-a înscris pe forumul profesional Podiatry Arena. Am urmărit mult timp discuții aprinse și constructive pe baza articolelor științifice, cunoscând ‘online’ numele reprezentative ale acestei profesii și punând, timid, întrebări acolo unde nu înțelegeam. De multe ori nu puneam întrebări, pentru că îmi era teamă să nu fiu penibil!

Înțelegeam că Podiatria nu există în România. Vedeam că pentru a proiecta ortezele pentru picior (impropriu cunoscute la noi ca și ‘talonete’ sau ‘susținătoare plantare’) ai nevoie să studiezi anatomie funcțională, statistică, strategie experimentală, biomecanica normală și anormală a piciorului și membrelor inferioare etc. Discipline pe care eu nu le studiasem în facultate! După 7 ani, în 2012, am publicat în Proceedings al Academiei Române Seria B articolul “Foot Functioning Paradigms” în care am trecut în revistă principalele modele de funcționare ale piciorului, având originea în ceea ce era denumit ‘biomecanică podiatrică’ și despre care nu găsisem nicio informație în literatura medicală din România. Voiam cumva să se știe și la noi că aceste dispozitive nu se proiectează după ureche, ci pe baza unei științe fascinante și studiată intens în cadrul podiatriei.

Apoi, în 2015 s-a înființat Asociația de Podiatrie din România, care reușește să organizeze două manifestări științifice anuale în care sunt prezenți specialiști podiatri la cel mai înalt nivel internațional. Mai mult, este introdusă Podiatria în COR în 2018, urmând ca din 2020 să se lanseze în cadrul UMF Cluj primul program de Master în Podiatrie din România. Se știe că motorul promovării profesiei de Podiatru în România este dna. Norina Gâvan, care a reușit să atragă atât susținerea științifică, cât și pe cea financiară pentru ca acest proiect să se concretizeze.

Probabil că sunt persoane care o să găsească fel de fel de motivații în spatele acestor demersuri! Ceea ce vreau eu să scot eu în evidență este faptul că dna. Norina Gâvan se zbate pentru educație, iar un om educat are puterea de a alege pe baza informației pe care i-o dă o curriculă universitară realizată cu sprijinul celor care au deja experiența științifică și practică în țările în care Podiatria are o tradiție îndelungată! Mie mi-au trebuit mai mult de 7 ani de eforturi personale și stăruință, plecând de la zero, pentru a avea o imagine generală despre știința din spatele Podiatriei.

Gândiți-vă că prin educație câstigați câțiva ani buni din viață! Din 2020, educația în Podiatrie va fi disponibilă în România și datorită eforturilor și energiei doamnei Gâvan. Să ne imaginăm cum ar fi dacă fiecare CEO al unei mari companii ar aduce în universitățile din România o profesie care ne lipsește și care are un impact real asupra calității vieții! Investiția în educație și, implicit, recunoașterea nevoii de educație la cel mai înalt nivel este ceea ce apreciez la dna. Norina Gâvan. Mult succes în continuare!"

Dr. Ing. Daniel Petcu

 

Despre Dr. Ing. Daniel Petcu:

Ca și formare profesională, este inginer cu specialitate de tehnician protezist-ortezist și este preocupat de proiectarea și utilizarea încălțămintei medicale bazate pe cercetare științifică.

Are un doctorat în domeniul medical, cu o teză despre ortezele pentru piciorul diabetic. Interesul său principal este legat de proiectarea dispozitivelor pedortice (încălțăminte medicală și orteze pentru picioare).

Acesta administrează Pedorthic Art, un IMM care are ca obiectiv principal dezvoltarea conceptului Pedorthic Information Modeling. Mai mult, Dr. Ing. Daniel Petcu are calitatea de membru în cadrul Consiliului Director al Asociației de Podiatrie.

  • Share this post!

Norina Gâvan

Spirit - Atitudine - Implicare