Congresul Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic 2019

Poza Congres SND 2019

Manifestarea științifică s-a adresat profesioniștilor din specializările diabet, nutriție și boli metabolice, neurologie, medicină de familie, chirurgie generală, ortopedie, endocrinologie, dermatologie, nefrologie, medicină internă, reumatologie, cardiologie, oftalmologie și care au în îngrijire medicală persoane cu neuropatie diabetică și picior diabetic.

Congresul Neurodiab este singura manifestare științifică din România dedicată în întregime neuropatiei diabetice. Problematica ridicată de către neuropatia diabetică este cu atât mai pregnantă cu cât această complicație, caracterizată prin leziuni ale nervilor periferici, conduce la pierderea sensibilităților (tactilă, vibratorie, termică și dureroasă) și favorizează apariția ulcerațiilor la nivelul membrelor inferioare.

Pe parcursul evenimentului, participanții au avut șansa să ia contact și să schimbe experiențe și bune practici cu experți la nivel internațional specializați în prevenția, diagnosticul și tratamentul adecvat al neuropatiei diabetice, cât și lideri de opinie din România.

Evenimentul a urmărit un program științific de înaltă calitate și a cuprins conferințe urmate de paneluri de discuții, precum și prezentări de caz dedicate tehnicilor moderne de diagnosticare precoce și de tratament al neuropatiei diabetice.

Congresul Neurodiab 2019 a debutat cu Conferința-dezbatere „Stop amputații! Acționează acum!”. Conferința a subliniat faptul că neuropatia diabetică este una dintre complicațiile frecvente ale diabetului și care determină afectarea nervilor. Această complicație critică a diabetului zaharat necesită o atenție deosebită, deoarece poate conduce la invaliditate și scade calitatea vieții.

În cadrul Congresului Neurodiab 2019, s-au prezentat noutățile și progresele înregistrate în domeniul neuropatiei diabetice. Astfel, obiectivul final al manifestării a fost creșterea calităţii serviciilor medicale de îngrijire ale persoanelor afectate de neuropatie diabetică, cât şi limitarea, prin abordare timpurie, a apariției altor complicații și a urmărilor acestora, care pot fi invalidante și conduc la scăderea calității vieții.

Printre subiectele abordate s-au aflat managementul neuropatiei diabetice – o perspectivă germană, depistarea neuropatiei diabetice și efectele nediagnosticării acesteia, neuropatia diabetică din perspectiva tinerilor medici diabetologi, neuropatia diabetică periferică și complicațiile la inimă sau metoda termografiei în managementul piciorului diabetic.

  • Share this post!

Norina Gâvan

Spirit - Atitudine - Implicare