Sunt un om activ, dinamic și-mi place să fac lucrurile să se întâmple.

În ultimii ani, datorită contextului profesional în care m-am aflat, am ales să încerc, dincolo de provocările carierei, ceva nou, ceva care să ajute societatea și care să îmi completeze întregul efort profesional: am ales să fac pași mici și să contribui la dezvoltarea și implementarea de concepte care să ajute anumite categorii ale populației, precum și întreaga comunitate.

Am călătorit prin lume și am privit mereu în jur. De fiecare dată când am revenit în România, am constatat cu bucurie că facem pași înainte, mai mici sau mai mari. M-am întrebat cam cât de mare ar trebui să fie un pas mic, astfel încât să producă o schimbare reală în societate și să aibă urmări semnificative, mai ales pe termen lung. Am știut că la această întrebare îmi puteam răspunde doar prin acțiuni concrete.

Neuropatia diabetică și piciorul diabetic reprezintă complicații majore și devastatoare ale diabetului zaharat. Am făcut cunoștință cu această patologie prin prisma carierei mele profesionale. În România, frecvența ulcerațiilor și a amputațiilor este critică.

Din cauza lipsei specialiștilor în îngrjirea medicală a piciorului, a podiatrilor, și a condițiilor conforme cu standardele internaționale de îngrijire de specialitate, persoanele cu risc de picior diabetic nu beneficiază de îngrijire corespunzătoare în vederea prevenirii și tratării ulcerațiilor și a amputațiilor. Importanța picioarelor în general, cât și îngrijirea lor, este o necunoscută și neglijată de către marea majoritate a populației. Cunoscând aceste evidențe, am decis să acționez pentru a-mi aduce contribuția la îmbunătățirea și, de ce nu, chiar la rezolvarea acestei reale situații a persoanelor care se confruntă cu astfel de probleme de sănătate.

În România nu există podiatri, acei specialiști cu educație și pregătire specifică în domeniul îngrijirii medicale a piciorului, în general, și a piciorului diabetic, în special. Conceptul de podiatrie – domeniul, cu desăvârșire medical, care se ocupă cu măsurile terapeutice preventive, curative și de reabilitare ale piciorului - a fost pentru mult timp necunoscut. Prin complexitatea lor, prin importanța lor în viața fiecăruia dintre noi, picioarele au nevoie de o abordare medicală, specifică, specială și integrată. Picioarele persoanelor cu diabet au nevoie de o îngrijire critică, atentă și complexă, dedicată în întregime lor. Picioarele au nevoie de personal medical cu o educație academică specifică, care să știe ce este mai bine pentru ele. Singura persoană care poate să știe totul despre picioarele fiecăruia dintre noi este podiatrul.

Am pășit cu încredere, cu pași mici, pe un drum cu totul nou în România, cu dorința de a face un pas mare pentru persoanele cu probleme de sănătate la nivelul picioarelor. În martie 2015, împreună cu Conf. Dr. Ioan Vereșiu și Dr. Bogdan Florea, am înființat Asociația de Podiatrie, prima organizație din România dedicată dezvoltării în populația generală și, în special, în rândul persoanelor cu diabet, a culturii de îngrijire a picioarelor; prima organizație dedicată educației, formării și pregătirii viitorilor specialiști în podiatrie. De atunci, alături de toți membrii Asociației de Podiatrie, lupt pentru recunoașterea acestui domeniu medical în România.

Mai sunt o mulțime de pași de făcut. Fiecare zi ne aduce o nouă provocare, dar si o mică reușită. Oamenii încep să conștientizeze importanța picioarelor și nevoia îngrijirii lor specializate de către specialiști pregătiți în domeniul podiatriei.

Programele Asociației de Podiatrie sunt orientate atât către persoanele cu diabet, cât și către alte categorii ale populației ce pot avea probleme la nivelul picioarelor, cum ar fi persoane care fac sport, copii, persoane vârstnice, persoane supraponderale etc. Proiectele noastre sunt cele de informare publică și prevenție, de educație și de orientare a publicului către acest specialist.

Programele Asociației de Podiatrie se adresează profesioniștilor din domeniul sănătății (medici, asistenții medicali, balneofiziokinetoterapeuți), acelora care, în urma educației medicale pe care o au, intră în contact direct cu persoanele care au probleme la nivelul picioarelor. Acestora doresc să le insuflu dorința de a învăța și de a-și dezvolta o nouă, modernă și atât de necesară expertiză – profesia de podiatru cu toate competențele pe care le presupune aceasta.

Prin programele sale, Asociația de Podiatrie se adresează și autorităților guvernamentale din sistemul public de sănătate. Scopul lor este de a arăta și a sublinia necesitatea implementării podiatriei în sistemul public de sănătate, în beneficiul întregii populații, indiferent de vârstă, în beneficiul persoanelor cu diabet, pentru creșterea calității vieții tuturor acestora și, nu în ultimul rând, în beneficiul întregului sistem social și mai ales economic al României.

Podiatria în România înseamnă un pas pentru sănătatea picioarelor, un pas înainte pentru sistemul medical. Podiatria în România înseamnă progres, iar progresul înseamnă mișcare. Progresul este susținut de mișcare. Mișcarea este susținută de picioare sănătoase!

 

IMPLICARE

Pe scurt, experiența mea din perspectiva implicării:

Membru al Consiliului European al Podiatrilor (ECP)

Membru fondator și Președinte de Onoare al Asociației de Podiatrie 

Membru Asociat al Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IPF)

Membru al College of Podiatry, Londra (COP)

Membru al Grupului de Studiu al Neuropatiei Diabetice – Neurodiab, din cadrul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD)

Membru al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD)

Membru al Academiei Americane de Diabet (ADA)

Membru al Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic (IWGDF)

Membru fondator Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab

Nori 637 X 456 Px Norina La Infiintare AP Pt Site