Despre mine


Bună ziua!

Sunt Norina Gâvan

Norina Gavan

În ultimii ani, datorită contextului profesional în care m-am aflat, am ales, dincolo de provocările carierei, să încerc ceva nou, ceva care să ajute societatea și care să îmi completeze întreg efortul profesional: am ales... să fac pași mici și să contribui la dezvoltarea și implementarea de concepte care să ajute anumite categorii ale populației, precum și populația generală.

Am călătorit prin lume și am privit mereu în jur. De fiecare dată când am revenit în România, am constatat cu bucurie, că mai mici sau mai mari, facem pași înainte. M-am întrebat cam cât de mare ar trebui să fie un pas mic astfel încât să producă o schimbare reală în societate și mai ales, astfel încât să aibă urmări semnificative, pe termen lung? Am știut că la această întrebare îmi puteam răspunde doar prin acțiuni concrete.

Neuropatia diabetică și piciorul diabetic reprezintă complicații majore și devastatoare ale diabetului zaharat. În România, frecvența ulcerațiilor și a amputațiilor este critică. Din cauza lipsei specialiștilor și a condițiilor conform standardelor internaționale de îngrijire de specialitate, personale cu risc de picior diabetic nu beneficiează de îngrijire corespunzătoare în vederea prevenirii și tratării ulcerațiilor și a amputațiilor. Cunoscând aceste evidențe, am decis să acționez pentru a-mi aduce contribuția la îmbunătățirea și de ce nu, chiar la rezolvarea acestei reale situații a persoanelor care se confruntă cu astfel de probleme de sănătate.

În România nu există specialiști pregătiți în domeniul îngrijirii piciorului, în general și a piciorului diabetic, în special. Conceptul de podiatrie – specialitate medicală care se ocupă cu măsurile terapeutice preventive, curative și de reabilitare a piciorului, a fost pentru mult timp necunoscut. Prin complexitatea lor, prin importanța lor în viața fiecăruia dintre noi, picioarele au nevoie de o abordare specială și integrată. Persoanele cu picior diabetic au nevoie de o îngrijire atentă și complexă, dedicată în întregime lor. Picioarele au nevoie de personal medical cu o educație specifică, care să știe ce este mai bine pentru ele, din perspectiva îngrijirii specializate a picioarelor. Si singura persoană care trebuie să știe totul despre picioarele fiecăruia dintre noi, este podiatrul – specialistul în podiatrie.

Am pășit cu încredere, cu pași mici, pe un drum cu totul nou în România, cu dorința de a face un pas mare pentru persoanele cu probleme de sănătate la nivelul picioarelor. În martie 2015, am înființat Asociația de Podiatrie, prima organizație dedicată dezvoltării în populația generală și în special, în rândul persoanelor cu diabet, a culturii de îngrijire a picioarelor; prima organizație dedicată educației, formării și pregătirii viitorilor specialiști în podiatrie. De atunci, lupt pentru recunoașterea acestei specialități în România.

Mai sunt o mulțime de pași de făcut. Fiecare zi ne aduce o mică reușită. Oamenii încep să conștientizeze importanța picioarelor și nevoia îngrijirii lor specializate de către specialiști pregătiți în domeniul podiatriei.

Programele Asociației de Podiatrie sunt orientate, în prezent, în primul rând către asistenții medicali. Acestora doresc să le insuflu dorința de a-și dezvolta o nouă, modernă și atât de necesară expertiză – specialitatea în podiatrie, în îngrjirea podiatrică. Alte proiecte sunt cele de informare publică și prevenție, adresate atât publicului larg, cât în special persoanelor cu diabet zaharat. Podiatria în România înseamnă un pas pentru sănătatea picioarelor, un pas înainte pentru sistemul medical. Podiatria în România înseamnă progres, iar progresul înseamnă mișcare. Progresul este susținut de inovație. Mișcarea este susținută de picioare sănătoase!