Asociația de podiatrie

Asociatia de podiatrie

Înființată în martie 2015, Asociația de Podiatrie a fost lansată în 17 aprilie 2015 la Cluj-Napoca. Asociația de Podiatrie dorește să facă loc unui domeniu nou - podiatria - în spațiul medical românesc și să dezvolte această nouă specialitate în țara noastră. Obiectivul Asociației este de a crea și dezvolta în România cultura îngrijirii picioarelor, în rândul populației generale și în special în rândul persoanelor cu diabet, precum și de a educa și forma viitorii podiatri, care să asigure îngrijirea corespunzătoare a persoanelor cu probleme de sănătate la nivelul picioarelor.

Pas cu pas, Asociația de Podiatrie a început să contureze podiatria în contextul actual, cu scopul de a alătura România celor 23 ţări, dintre care 18 europene, care au recunoscut deja această disciplină medicală, orientată către îngrijirea picioarelor.

Asociația și-a propus să demareze proiecte care să plaseze podiatria la nivelul binemeritat. Accentul major este pus pe importanța critică de integrare a specialistului podiatru în echipa mutidisciplinară de management al piciorului diabetic, un element care, în momentul de față, lipsește în totalitate din sfera medicală românească.

Lipsa podiatrilor este resimțită, așadar, în România, în special în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat și complicații la nivelul picioarelor. În plus, educația în domeniu este esențială pentru reducerea ratei de amputații asociate diabetului și pentru gestionarea eficientă și corectă a neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic.

În semn de recunoaștere a implicării și a inițiativei de dezvoltare a sectorului de podiatrie în România, la scurt timp după înființarea Asociației de Podiatrie, am fost cooptată, în calitate de președinte al Asociației de Podiatrie, în Grupul Internațional de Lucru pentru Picior Diabetic (IWGDF) din cadrul Federației Internaționale de Diabet. Grupul de lucru al IWGDF din cadrul căruia fac parte, se ocupă exact de realizarea, dezvoltarea și implementarea programului de training al asistentelor medicale implicate în îngrijirea piciorului diabetic.

În cadrul celui de-al 7-lea Simpozion Internațional de Picior Diabetic din Olanda, la care am participat în mai 2015, au fost dezbătute premisele şi etapele unui program pentru educarea și specializarea asistenților medicali în îngrijirea piciorului diabetic.

Sub directa îndrumare a IWGDF, în luna august 2015, a avut loc primul Curs de formatori în Podiatrie, la care au participat 11 medici și 8 asistenţi medicali din diferite regiuni ale țării. În urma acestui program, participanților li s-au eliberat primele certificate de „formator în Podiatrie” din România, primul document oficial din România, sub emblema autorităților din domeniul medical, în care apare cuvântul “podiatrie”.

În 2016, Asociația de Podiatrie și Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab au colaborat pentru susținerea primelor workshop-uri & hands-on pe tema tratamentului minim-invaziv în arteriopatia diabetică, evenimente care au avut loc la Suceava. Scopul acestor evenimente este de a forma echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic și mai ales de a arăta care este rolul fiecărui membru al acestei echipe în prevenirea amputațiilor.

Luna iunie a anului 2016 a fost dedicată primului Curs de bază în Biomecanica Piciorului și metodelor de tratament cu orteze funcționale, un eveniment care a vizat aprofundarea noțiunilor de biomecanică necesare și aplicabile în practică în podiatrie.

În toamna anului 2016, Asociația de Podiatrie a reușit si mult-așteptata premieră în sectorul medical românesc: primul Curs de Podiatrie din România, destinat asistenților medicali, care a avut loc la București, pe 6 septembrie, având ca temă aprofundarea îngrijirii piciorului diabetic. În cadrul cursului, asistenții medicali au învățat să evalueze și să abordeze afecțiunile picioarelor, au făcut teste de sensibilitate, au estimat riscul de apariție a piciorului diabetic și au dobândit noțiuni de biomecanică a piciorului. Iar pe 20 octombrie, a avut loc a doua ediție a Cursului de Podiatrie, de data aceasta, la Cluj-Napoca.

În luna noiembrie 2016, Asociația de Podiatrie a fost numită membru asociat al Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IPF), fiind invitată să facă parte din comunitatea celor aproape 100.000 de podiatri din lume.

În luna ianuarie 2017, Asociația de Podiatrie a fost invitată să ia parte la întâlnirea Consiliului European al Podiatrilor (ECP), cu scopul stabilirii unui program cadru comun de training și educație a podiatrilor în țările membre ale Uniunii Europene.

Anul 2017 aduce numeroase proiecte adresate atât profesioniștilor din domeniul medical, cât și populației generale, proiecte menite să dezvolte domeniul podiatriei, așa încât în România să existe specialiști pregătiți pentru practica podiatrică.